38.VGC Tibenhamissa 2010

VGC-rally Tibenhamissa

Tämänvuotinen VGC-rally järjestettiin Englannissa, Tibenhamin lentokentällä 31.7.-8.8.2010. Isäntänä oli paikallinen lentokerho Norfolk Gliding Club. Tibenham sijaitsee 106 mailin pääsä Lontoosta koilliseen ja noin 16 mailin päässä Norwichista etelään.

Kenttä on toisen maailmansodan aikainen sotilaskenttä, josta sodan aikana on operoinut USAlainen pommikonelentue. Kenttä sijaitsee maalaisympäristössä viljelyalueitten keskellä. Lähin isompi taajama on noin 10 km päässä sijaitseva Diss.

Norfolk Gliding Club on luonut kentälle mainiot olosuhteet purjelennon harrastamiseen. Siellä on kerhorakennus, jossa on mm. ruokala, bubi ja peseytymistiloja. Alueella on myös pari hallia kerhon omien koneiden säilytykseen. Lisäksi alueella on isohko leirialue.

Itse kenttäalue on ruohopintainen ja reilun kilometrin kanttiinsa. Kentällä on kolme kestopäällystekiitorataa, joilta suoritettiin leko-hinauksia kolmella lentokoneella. Vintturihinaukset tehtiin ruoholta kahdella vintturille. Laajalla kentällä mahtui toimimaan erittäin hyvin näinkin iso konemäärä.

Etukäteen ilmoittautuneita pilotteja rallissa oli 170. Lisäksi rallin aikana ilmaantui pilotteja lisää, joten arvioisin pilottien kokonaismääräksi noin 200.  Lisäksi paikalla oli pilottien ystäviä ja kumppaneita, joten rallin kokonaisvahvuus oli 300-400 henkilöä. Koneita paikalla oli noin 100.

Meiltä Suomesta ralliin osallistuivat Oldtimer Finlandin jäsenet Pekka Hänninen, Juhani Huuskonen, Esa Rantanen, Esko Heikkinen, Meeli Vee, Pertti Halinen ja Jari Savolainen. Lisäksi mukana olivat Meelin lapset Elina ja Mihkel, Jarin kumppani Kirsi, sekä Pertin puoliso Ritva.

Minä ajoin Jussi Huuskosen kanssa paikalle huoltoauton peräkärryineen, jossa kuljetimme koko joukkueen leiriytymistarvikkeet. Maantiematkaa meille tuli noin 2700 km/ suunta. Muut suomalaiset lensivät Englantiin vuorokoneilla.

Suomalaista konetta emme tällä kertaa kustannussyistä vieneet Englantiin. Paikallinen harrastaja lainasi käyttöömme Mucha Standart – konettaan, jolla Pekka ja Esa lensivät tyypit sekä pari muutakin lentoa. Lisäksi Esa lensi 2h 30min lennon Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen aikanaan Englantiin myymällä kutosella. Samaisella Ka-6cr:lla (OH-210 nyk. G-CHJP) Esa oli lentänyt harjoituslentojaan 23 vuotta aikaisemmin Lappeenrannassa.

Säät leirin aikana olivat oleskeluun pääosin hyviä. Purjelentokelit sen sijaan olivat korkeintaan välttäviä. Toki purjelentokeliäkin oli siinä määrin, etteivät lennot pelkkiä mäkikeikkoja olleet. Sekä Pekka, että Esa tekivät kumpikin Muchalla yli tunnin mittaiset lennot.

Leirin ajaksi järjestetty alueen infra pelasi hyvin ja leiri kokonaisuutena oli ihan miellyttävä kokemus.

Ensi vuoden vastaava VGC rally järjestetään Itävallan Spitzerbergissä. Sinne on tarkoitus viedä kerhollemme juuri hankittu PIK-5C. Toivottavasti sinne lähtee suuri joukko suomalaisia harrastajia.

Esko Heikkinen